Nakladatelství P3K

V rámci knižní přílohy Lidových novin v roce 2018 vyšlo…

Pro dobrý pocit z vydané knížky

Křest knihy je naplánován na odpoledne. Ještě ráno nemáme v rukou jediný výtisk. S knihárnou jsme dohodnuti, že se pro knihy zastavíme cestou na křest. Knihárna se nachází na bývalém venkovském statku. Tedy bývalém… Vedle palet s naší tak pečlivě připravovanou, vypiplanou knížkou stojí… kortouč naložený čerstvým hnojem… Bez nadsázky ostrý kontrast mezi ideály vydavatelského poslání a zemitou realitou…

Malý nakladatel ale zažívá i hezké chvíle a ty převažují. Knížky vydáváme nikoli na metry a s vidinou mercedesů, ale pro radost a z vnitřního přesvědčení, že pomáháme něčemu dobrému na svět. I po těch letech je stále příjemný pocit, když držíme v rukou hotovou knížku a přitom víme, že na začátku byl zpravidla jenom hrubý text, jehož podoba doznala během přípravy pozoruhodných změn. Stojíme oba u zrodu knížky od počátku do konce, podílíme se na všech krocích až do okamžiku tisku. Nemáme rádi kompromisy, myslíme si, že právě malý nakladatel musí dát přípravě maximum. Naší doménou jsou historie, geografie a judaika – tedy z podstaty věci publikace spíše naučné, případně sdělující historickou zkušenost. Aby to mělo smysl, vše musí být přesné a důsledně ověřené. A to vyžaduje spousty hodin strávených odbornou redakcí a konzultacemi. Ty lze mnohdy jen těžko promítnout do ceny knihy. A tak – kruh se tím uzavírá – je dostatečnou satisfakcí pozitivní reakce čtenářů a náš dobrý pocit.

Na nakladatelském trhu je plno, knih je spousta, při procházce knihkupectvími se nelze ubránit dojmu o knižní nadprodukci a pochybnostem, zda všechny knížky skutečně musely být vydány. A malého nakladatele to nutí také přesněji definovat pozici, hledat niku, téma, specializaci, okruh čtenářů. Když se mu to podaří, má napůl vyhráno. S velkými hráči se nemůžeme rovnat v šanci získat třeba kvalitní zahraniční bestseller, a když se to náhodou podaří, je to samo o sobě důvod k oslavě. Limity jsou však stejně dané objemem prostředků, které je možné investovat do reklamy. Nelze sázet na jednu kartu, malý nakladatel zpravidla nemívá v portfoliu tituly, které případný velký obchodní přešlap spolehlivě vykompenzují. Jak prostě říká jedno (cynické) nakladatelské úsloví: není umění knihu napsat, natož vydat, uměním je ji prodat!

S vydáváním jsme začali ve dvou před patnácti lety povzbuzeni vzájemnou úspěšnou spoluprací nad velkými tituly pro jiná nakladatelství. Tehdy jsme si řekli, že je čas udělat něco svého – tak, jak si to představujeme my, a s předsevzetím, že tomu budeme dávat něco víc. A nejen státy se udržují idejemi, na kterých vznikly… Dokud budeme mít radost z každé naší nové knížky, dokud budeme mít pocit, že mělo smysl, abychom s ní zaplnili distribuční sklady, a dokud bude trvat i příznivá odezva našich čtenářů, budeme to dělat dál.

Za Nakladatelství P3K (www.p3k.cz) Karel Kupka

Vložit komentář

info@p3k.cz U Smaltovny 28, Praha 7

Nakladatelství P3K s.r.o.

IČO 28957938

DIČ CZ28957938

č. ú.: 2800746926/2010